איטום הגג היא פעולה חיונית לכל בית או בניין שמטרתה למנוע נזילות מי גשמים וחלחול המים לחריצים וסדקים אל תוך המבנה.
מים החודרים אל תוך המבנה יגררו אחריהם עובש ואף עשויים לגרום להתנפחות הבטון, נפילת טייח ולהתרופפות החוזק המבני של המבנה כל הגורמים הללו עלולים לסכן את הדיירים.
רצוי להתחיל את תהליך האיטום בקיץ או בסתיו ולא לחכות לחורף משתי סיבות עיקריות;
הראשונה איטום בחורף מקשה על תהליך העבודה ומגדיל את הסיכוי שהאיטום לא יהיה מספיק יעיל ואיכותי.
הסיבה השנייה מתייחסת להיצע וביקוש, קשה למצוא קבלני איטום פנויים בחורף ועל כן, עבודות האיטום יקרות יותר מאשר בקיץ.
ישנן שיטות רבות לאיטום גגות. בחירת השיטה הטובה ביותר נקבעת לאחר בחינת הגג ואבחון והתאמת שיטת האיטום לפי תשתיות האיטום הקיימות ומצבו הכללי של הגג. כאשר כלל הברזל הוא שחומרי איטום מאותה “משפחה” יאחזו זה מעל זה בצורה הטובה ביותר בהשוואה לחומרים מקטגוריות שונות.
1. בדיקת הגג – יש לבחון את מצבו הכללי של הגג ולזהות את שיטת האיטום הקיימת.
2. בחירת שיטת האיטום המתאימה ביותר לגג המבנה על סמך הבדיקה שבוצעה.
3. הכנת הגג לאיטום – הכנת השטח היא אחת הפעולות החשובות והעיקריות באיטום שמתחילה בניקיון יסודי של הגג, הסרת שאריות האיטום הישן ופיצוץ בועות שנוצרו לאורך השנים. בהמשך יש לדאוג להרמת חפצים כגון: מרזבים, קולטי שמש ומזגנים מהגג. במקרים קיצוניים כשמצב הגג ירוד ביותר יש צורך להסיר את כל האיטום הישן עבודה זו מורכבת יותר ומצריכה יותר זמן.
4. ייבוש הגג ומריחת שכבת פריימר (שכבה ראשונית) המסייעת לחיזוק האחיזה של חומר האיטום הנבחר (לא לכל שיטת איטום יש צורך בשכבת “פריימר”.
5. גימור ובמידת הצורך בדיקת אטימות של 24 שעות.
יריעות ביטומניות- אחת השיטות היעילות, הנפוצות והמומלצות ביותר כיום לאיטום גגות בזכות יתרונותיה הרבים.
זיפות גגות– הזפת היא אחת השיטות הוותיקות לאיטום גגות, על אף שמדובר בשיטה מיושנת יעילותה מוכחת ועלותה היחסית הנמוכה אטרקטיבית ולכן עדיין נמצאת בשימוש נרחב.
מרקמה הצמיגי של הזפת מאפשרת לחומר להגיע לכל הסדקים והחריצים הנסתרים מהעין והיא מתאימה במיוחד לגגות עמוסים בחפצים כגון קולטי שמש, מרזבים, מזגנים ועוד…
הזפת לא נחשבת לשיטת איטום יעילה לאורך והיא ודורשת תחזוקה שנתית וטיפול כנגד חשיפה לקרני השמש המייבשות וסודקות את הזפת ובכך פוגעות באטימה.
חשוב לקחת בחשבון לפני שבוחרים לאטום את הגג בזפת שעל אף עלותה הנמוכה יחסית הצורך בסיוד, תחזוקה ותיקון מידי שנה מעלה את עלויות התחזוקה השנתיות לדיירים ולאורך זמן החיסכון באיטום הגג בזפת מתקזז ביחס ליריעות הביטומניות.
האיטום בזפת מתבצע דבר ראשון על ידי ניקוי הגג, פתיחת מרזבים, תיקוני סדקים ופיצוצים והכנת הגג לזיפות ולאחר מכן מריחת “פריימר” (חומר יסוד מקשר) שיסייע לזפת להיצמד לגג. לאחר מכן עוברים לשלב מריחת הזפת אותה מחממים לטמפרטורה מבוקרת הנדרשת לפי התקן ומריחת הזפת על כל שטח הגג במספר שכבות. בסיום התהליך נהוג למרוח חומר הלבנה השומר על איכות הזפת ומסייע בוויסות הטמפרטורה.
חומרי איטום אקריליים- ניחנים בעמידות גבוהה ומתאימים בעיקר לגגות קטנים כגון מרפסות וגגונים.
מרקם החומר האקרילי משחתי ואלסטי ובעל יכולת היצמדות מעולה לבטון והצמדות טובה למגוון תשתיות אחרות. את החומר האקרילי מיישמים במריחה או התזה ובסיום התהליך לא נדרשת הלבנה שכן צבעו הבסיסי לבן.
את החומר האקרילי ניתן לשלב עם יריעות ביטומניות. שילוב שתי הטכניקות הללו משפר ומשדרג את התשתית ואף מעניק ליריעות תוחלת חיים ארוכה יותר.
שיטה זו אינה יעילה לאיטום במקומות שמצטברים בהם מים עמודים שכן החומר האקרילי עלול להתמוסס ולהתקלף.